Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσφυγή της Ένωσης Αστυνομικών Νοτιανατολικής στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών για το Ελληνικό.

Γλυφάδα 31/08/2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

               Προσφυγή της Ένωσης Αστυνομικών Νοτιανατολικής στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών για το Ελληνικό.

 

   Συνάδελφοι την 30/08/2016 η Ένωση μας όπως και είχε προαναγγείλει , κατέθεσε μέσω του Νομικού της Συμβούλου , μηνυτήρια αναφορά στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών κατά παντός υπευθύνου σχετικά με την υγειονομική βόμβα στις εγκαταστάσεις του κέντρου φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στο Ελληνικό Αττικής.

   Επιπροσθέτως την 31/08/2016 υποβλήθηκε και έγγραφο προς το (ΚΕΕΛΠΝΟ)  Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ενημερώνοντας σχετικά και ζητώντας να διενεργηθούν τα δέοντα για την δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος για τους Αστυνομικούς που εκτελούν τα καθήκοντα τους εκεί καθώς επίσης και για τους Μετανάστες-Πρόσφυγες  αλλά και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

   Η προάσπιση του αγαθού της υγείας των εργαζομένων Αστυνομικών αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου είναι υποχρέωση όλων μας.

   Σας παραθέτουμε τα σχετικά έγγραφα.

 
 

 

 

                                                       Για το Δ.Σ.

                 -O-                                                                               -O-

            Πρόεδρος                                                                Γεν. Γραμματέας

            

 

 

  ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ Γεώργιος                                                   ΚΑΚΑΒΑΣ Μαρίνος

            6978079503                                                               6977665820

 

 

                                 

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

 

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

Της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, που εδρεύει στην Γλυφάδα, επί της οδού Βορείου Ηπείρου αριθ. 50 και εκπροσωπείται νόμιμα.

ΚΑΤΑ

Παντός υπευθύνου αυτουργού, ηθικού αυτουργού, συναυτουργού, άμεσου ή έμμεσου συνεργού.

******

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής αποτελεί επαγγελματικό Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στο οποίο ανήκουν οι αστυνομικοί υπάλληλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υπηρετούν στις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής καθώς και όσοι υπηρετούν σε υπηρεσίες που η έδρα τους βρίσκεται μέσα στα γεωγραφικά όρια αρμοδιότητας της  Διεύθυνσης Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής. Επομένως, στην εν λόγω Ένωση υπάγονται και οι υπηρετούντες στα αστυνομικά τμήματα και τμήματα ασφαλείας των περιοχών της Βούλας, της Βουλιαγμένης, της Γλυφάδας και του Ελληνικού.

Οι αστυνομικοί υπάλληλοι που υπηρετούν στα προαναφερθέντα τμήματα στα πλαίσια των καθηκόντων τους και προς κάλυψη της γεωγραφικής περιοχής για την επιτήρηση της οποίας είναι αρμόδιοι, επί καθημερινής βάσεως μεταβαίνουν στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων που λειτουργεί στο πρώην δυτικό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Κατόπιν της επιτόπιας μετάβασής τους στο χώρο του αεροδρομίου, διαπιστώθηκε ότι στο υπόγειο της αίθουσας αναχωρήσεων εκτάσεως περίπου 5.000 τ.μ., έχουν συσσωρευθεί βοθρολύματα και περιττώματα ανθρώπων, δημιουργώντας εστία μόλυνσης αφενός για τους πρόσφυγες και για τους μετανάστες που διαμένουν στο χώρο αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής του Ελληνικού, αφετέρου για τους αστυνομικούς υπαλλήλους που περιπολούν το χώρο του αεροδρομίου προκειμένου να προασπίσουν την ασφάλεια των εκεί παρευρισκομένων, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία τους. Σημειωτέον δε ότι οι αστυνομικοί υπάλληλοι που μεταβαίνουν στο χώρο του αεροδρομίου του Ελληνικού και επί καθημερινής βάσεως έρχονται σε επαφή με την εστία μολύνσεως που ανωτέρω περιγράφηκε, δεν έχουν εμβολιασθεί, ως θα ήταν αναγκαίο, συνεπώς θέτουν εαυτούς σε σοβαρότατο κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα.

Η σοβαρότητα της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο του αεροδρομίου αλλά και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για τη δημόσια υγεία έχουν επισημανθεί και από δημοσιεύματα τα οποία αναρτήθηκαν στο site VIMAONLINE.GR. Στα δημοσιεύματα αυτά έχουν συμπεριληφθεί και εικόνες από τον υπόγειο χώρο της αίθουσας αναχωρήσεων του αεροδρομίου. Προς περαιτέρω διευκόλυνση Υμών, προσκομίζεται συνημμένως το από 24.08.2016 δημοσίευμα του εν λόγω site με τίτλο «Ρεπορτάζ – Ντοκουμέντο στον καταυλισμό του Ελληνικού : Βοθρολύματα έχουν κατακλύσει 5.000 .μ.  – Σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία» (Σχετικό 1).

Προκειμένου να διαφυλαχθεί η υγεία αφενός των προσφύγων και των μεταναστών που διαμένουν στο χώρο του αεροδρομίου αλλά και των κατοίκων που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού, αφετέρου των αστυνομικών υπαλλήλων που περιπολούν στο χώρο αυτό, η Ένωσή μας δια του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου της ανήρτησε ανακοίνωση στο επίσημο site της με θέμα «Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια οι εγκαταστάσεις στο κέντρο φιλοξενίας Μεταναστών και Προσφύγων του Ελληνικού» (Σχετικό 2). Με την ανακοίνωση αυτή, τονίστηκε η αναγκαιότητα άμεσης κινητοποίησης των αρμοδίων φορέων ώστε να απολυμανθούν οι εγκαταστάσεις του αεροδρομίου του Ελληνικού και να υπάρξει πρόληψη των ασθενειών και των επιδημιών που θα ξεσπούσαν λόγω της εστίας μολύνσεως που έχει δημιουργηθεί.

Την αμέσως επόμενη ημέρα της ανακοίνωσης της Ένωσης, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) εξέδωσε δελτίο τύπου δια του οποίου ανακοίνωσε ότι στις 25 και 26 Αυγούστου πραγματοποίησε δύο διαδοχικές αυτοψίες στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου, στις οποίες διαπίστωσε συσσώρευση στάσιμων υδάτων στο ισόγειο και εκτεταμένη συσσώρευση στάσιμων υδάτων – λυμάτων (Σχετικό 3). Το ΚΕΕΛΠΝΟ προέβη στις απαραίτητες ενέργειες και πραγματοποιήθηκε αμέσως άντληση των υδάτων και καθαρισμός του χώρου, ωστόσο προηγουμένως είχε διαπιστώσει ότι η εστία μολύνσεως είχε προκληθεί εξαιτίας βλάβης του υδραυλικού δικτύου στο χώρο εγκαταστάσεων αλλά και βλάβης του αποχετευτικού συστήματος  που έως σήμερα δεν έχουν αποκατασταθεί. Επομένως ο καθαρισμός που διενεργήθηκε στο χώρο δεν αρκεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τονίζεται ότι έως και σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί η βλάβη του υδραυλικού δικτύου και του αποχετευτικού συστήματος ούτε έχουν δημιουργηθεί επαρκείς εγκαταστάσεις ατομικής υγιεινής για τους διαμένοντες στο χώρο του αεροδρομίου. Συνεπώς, από τις 26.08.2016, οπότε και διενεργήθηκε ο καθαρισμός του χώρου κατόπιν υποδείξεως του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., εστίες μολύνσεως έχουν προκληθεί εκ νέου θέτοντας σε μείζονα κίνδυνο την υγεία των προσφύγων και των μεταναστών που διαμένουν στο χώρο του αεροδρομίου, των κατοίκων που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού, των αστυνομικών υπαλλήλων που μεταβαίνουν στο χώρο προς εκτέλεση των καθηκόντων τους αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Επειδή τα μέλη της Ένωσής μας που εκ των καθηκόντων τους υπηρετούν στους ανωτέρω χώρους του αεροδρομίου γίνονται καθημερινά αυτόπτες μάρτυρες της ως άνω περιγραφόμενης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και αποτελεί εστία μόλυνσης και μετάδοσης παντός είδους νοσημάτων, τα οποία μπορούν να μεταδοθούν και στους ίδιους.

Επειδή τα μέλη μας φέρουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου και είναι οι κατεξοχήν αρμόδιοι για τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και τον εντοπισμό αδικημάτων που υποπίπτουν στην αντίληψή τους, ως εκ τούτου υποχρεούνται να γνωστοποιούν προς Υμάς ο,τιδήποτε περιήλθε σε γνώση τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ

Να διερευνηθούν τα ανωτέρω με σκοπό να διαπιστωθεί η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων εκ μέρους παντός υπευθύνου αυτουργού, ηθικού αυτουργού, συναυτουργού, άμεσου ή έμμεσου συνεργού και να ασκηθεί αρμοδίως ποινική δίωξη για τα αδικήματα αυτά.

 

 

 

Προς το Κέντρο Ελέγχου

και Πρόληψης Νοσημάτων

 

Από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων

Νοτιοανατολικής Αττικής

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικ