Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Ένωση Ν/Α: Έγγραφο σε όλους τους Βουλευτές της Ν/Α για την μη ενίσχυση με νεοεξερχόμενους αστυφύλακες

Γλυφάδα, 25/09/2020

Αρ. Πρωτ: 90/20

ΠΡΟΣ:

Όλους τους Βουλευτές της Ν/Α Αττικής

Θέμα: «Άμεση ενίσχυση με αστυνομικό προσωπικό των Υπηρεσιών της Νοτιοανατολικής Αττικής».

Κύριε Βουλευτά.

Με το παρόν έγγραφό μας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα φλέγον ζήτημα που ταλανίζει τις αστυνομικές Υπηρεσίες της Νοτιοανατολικής Αττικής. Αυτό δεν είναι άλλο από την λειψανδρία που παρατηρείται σε όλες αυτές τις αστυνομικές Υπηρεσίες.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η εγκληματικότητα στη Νοτιοανατολική Αττικής, συνεχώς αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Μικροεγκληματικότητα αλλά πλέον και οργανωμένο έγκλημα ανθούν, σπέρνοντας το φόβο και την ανασφάλεια στους κατοίκους.

Η περιοχή της Νοτιοανατολικής Αττικής καθώς, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια αυξημένη οικιστική ανάπτυξη και επισκεψιμότητα.

Το οξύμωρο είναι πως ενώ όλοι οι αρμόδιοι, Φυσική και Πολιτική Ηγεσία, γνωρίζουν το πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, ουδείς προβαίνει στην επίλυσή του ενισχύοντας τις Υπηρεσίες.

Στις προαναφερθείσες περιοχές, περιλαμβάνεται μία τεράστια παραλιακή ζώνη στην οποία υπάρχει έντονη οικονομική ζωή με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και νυχτερινά κέντρα. Παράλληλα η ζώνη αυτή μαζί με τα Μεσόγεια, αποτελούν πόλο έλξης τουριστών βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διαμονής χειμώνα και καλοκαίρι, λόγω του φυσικού κάλους των περιοχών.

Επιπροσθέτως τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα από την κατασκευή του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και μετά, οι περιοχές της Νοτιοανατολικής Αττικής έγιναν τόπος διαμονής περισσοτέρων μόνιμων κατοίκων, αυξάνοντας φυσικά και τις απαιτήσεις για αστυνομική παρουσία σε αυτές προς πρόληψη και αποτροπή έκνομων ενεργειών. Παράλληλα όμως, δυστυχώς, κάποιοι οικισμοί παραμένουν αποκομμένοι από τον βασικό οικοδομικό πολεοδομικό ιστό, γεγονός που δημιουργεί επιπρόσθετο πρόβλημα για την αστυνόμευση αυτών, λόγω του ότι είναι απομακρυσμένοι και δύσκολα προσβάσιμοι. Η αστυνόμευσή τους όμως πρέπει να υλοποιείται για την ασφάλεια των κατοίκων και των περιουσιών τους.

Η Ένωσή μας, επανειλημμένα έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με την Φυσική και Πολιτική Ηγεσία, αλλά έχει αποστείλει και σχετικά έγγραφα προκειμένου να επισημάνει την ανάγκη ενίσχυσης των Υπηρεσιών.

Ενδεικτικά, στις 31/07/2020 το Προεδρείο της Ένωσής μας πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ προκειμένου να επισημάνει, πέραν των υπόλοιπων θεμάτων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Υπηρεσίες της Ν/Α Αττικής, συμπεριλαμβανομένης και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ν/Α Αττικής.

Η συζήτηση εστιάστηκε κυρίως στο μείζον πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού των Υπηρεσιών, το οποίο αποτελεί βασικό παράγοντα για την αποτελεσματικότητα του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τα Τμήματα Τάξης και Ασφάλειας αποτελούν, όπως είχε επισημάνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ στον Υπουργό κ. Μιχάλη ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ, βασικός πυλώνας της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς επιβαρύνονται πέρα από το έργο της βασικής αστυνόμευσης, με τις διεκπεραιώσεις όλων των ενεργειών και πάρεργων που η Ελληνική Αστυνομία έχει επιφορτιστεί όλα αυτά τα χρόνια.

Το Προεδρείο της Ένωσής μας είχε επισημάνει στον Υπουργό πως μετά την τελευταία ενίσχυση της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. με προσωπικό, οι ανωτέρω Υπηρεσίες έχουν επιβαρυνθεί με πρόσθετο έργο εξαιτίας της αύξησης των προσαγωγών και των συλλήψεων.

Τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό το οποίο θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που δημιουργούνται στη Διεύθυνση, η οποία αποτελεί πόλο έλξης δραστηριότητας και ξένων επενδυτών λόγω της σταδιακής ανάπτυξης της περιοχής του Ελληνικού στο χώρο όπου βρισκόταν το παλιό αεροδρόμιο.

Επιπλέον, στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη επισημάνθηκε το φαινόμενο της εγκληματικότητας που παρουσιάζεται στα νότια προάστια, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, καθώς και τα εκτελεστικά χτυπήματα που είχαν γίνει εκείνη την περίοδο και που προφανώς σχετίζονταν με τη βαριά εγκληματικότητα.

Ο Υπουργός, αφού άκουσε προσεκτικά τα μέλη του Προεδρείου, έκανε εκτεταμένη αναφορά στη δίκυκλη αστυνόμευση και στην αποτελεσματικότητα που αντικατοπτρίζεται στη μείωση των δεικτών εγκληματικότητας και συμφώνησε για την ενίσχυση των Τμημάτων Τάξης και Ασφαλείας.

Εκτός των ανωτέρω, σε συναντήσεις με την Φυσική και Πολιτική Ηγεσία και μέσω ανακοίνωσής μας, στις 02/10/2019 είχαμε καταγγείλει την απόφαση της Γ.Α.Δ.Α. να επανδρώσει τη Διεύθυνση Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής με μόλις Δέκα Πέντε (15) νεοεξερχόμενους Αστυφύλακες από τις Σχολές της Αστυνομίας (τους λιγότερους από όλες τις Διευθύνσεις της Αττικής), όταν μάλιστα η Δ.Α.Ν/Α.Α. έχει ήδη αποψιλωθεί από προσωπικό (μείον 50 νέοι Αστυφύλακες) μετά από προηγούμενη διαταγή για ενίσχυση των Δ.Α.Ε.Α. και ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α..

Η Ένωσή μας είχε συνεχείς συναντήσεις με όλους τους Ταξίαρχους που υπήρξαν Προιστάμενοι της Διεύθυνσης Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής και όλοι εξέφραζαν την επιθυμία να βοηθήσουν ως προς την ενίσχυση της εν λόγω Διεύθυνσης με ανθρώπινο δυναμικό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εμφανή αστυνόμευση με εποχούμενες περιπολίες των αστυνομικών τμημάτων, σε στενή συνεργασία με τις υπόλοιπες Υπηρεσίες.

Ο στόχος που έχει επισημανθεί από εμάς, αλλά είχε τεθεί και από το σύνολο των Διευθυντών της Διεύθυνσης Νοτιοανατολικής Αττικής, ήταν η σημαντική μείωση της εγκληματικότητας που απασχολεί τον πολίτη στην καθημερινότητά του, όπως κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες.

Πάντα η Ένωσή μας επεσήμανε προς όλες τις κατευθύνσεις πως παρά τις δυσχέρειες που προκαλεί η μεγάλη έλλειψη προσωπικού, οι αστυνομικοί της Διεύθυνσής Ν/Α επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο και φιλοτιμία κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους εργαζόμενοι πολλές φορές και πέραν του ωραρίου τους για να μπορέσουν να προσφέρουν στον πολίτη ποιοτικές υπηρεσίες ασφαλείας, όμως δεν αρκεί αυτό καθώς κάποια στιγμή θα εξαντληθούν και φυσικά δεν νοείται μια σύγχρονη αστυνομία να λειτουργεί ως επί το πλείστον με το φιλότιμο.

Όπως οφείλουμε, συνεχώς και προς πάσα κατεύθυνση θέταμε και θέτουμε ως πρώτιστο καθήκον την τήρηση του κανονισμού εργασίας του πρ