Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά τις παρεμβάσεις της Ε.Α.Υ. Ν/Α Αττικής κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση : η βουλευτής Αττικής και Υπεύθυνη Εσωτερικών & Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα. Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο βουλευτής Ηλείας και Υπεύθυνος Οικονομικώ

Μετά τις παρεμβάσεις της Ε.Α.Υ. Ν/Α Αττικής κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση : η βουλευτής Αττικής και Υπεύθυνη Εσωτερικών & Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα. Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο βουλευτής Ηλείας και Υπεύθυνος Οικονομικών της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Γιάννης Κουτσούκος για τα επιδόματα της Ε.Κ.Α.Μ. και συνοδών σκύλων περιπολίας (patrol)

παραθέτουμε την ερώτηση 

Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Αθήνα, 27/03/2018
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Π. Σκουρλέτη
          Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτο

Θέμα: «Κατάργηση επιδόματος Μ.Α.Τ. για το προσωπικό της Ε.Κ.Α.Μ. και των συνοδών σκύλων περιπολίας (patrol)»

Ως γνωστόν η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας που υπαγόταν στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής έχει από το 2015 μεταφερθεί στη Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων. Όσο λοιπόν, η Ε.Κ.Α.Μ. υπαγόταν στις Υπηρεσίες Αστυνομικών Επιχειρήσεων, το προσωπικό που υπηρετούσε σε αυτή ελάμβανε και το επίδομα Μ.Α.Τ.

Με την υπ’ αριθμ.: 8002/1/520-γ’ (ΦΕΚ Β’1021) Κοινή Υπουργική Απόφαση «Καθορισμός ύψους, δικαιούχων, όρων και προϋποθέσεων χορήγησης επιδομάτων κινδύνου (πτητικό, Ε.Κ.Α.Μ., Ε.Μ.Α.Κ., δυτών υποβρυχίων διασώσεων, καταδυτικό, Μ.Α.Τ., ανιχνευτών, εξουδετερωτών βομβών και εκρηκτικών μηχανισμών, συνοδών σκύλων που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση εκρηκτικών υλών και άλλων ελέγχων) που καταβάλλονται στο ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος» καταργείται το επίδομα Μ.Α.Τ. για το προσωπικό της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας της Ελληνικής Αστυνομίας (Ε.Κ.Α.Μ.) αλλά και για τους συνοδούς σκύλων περιπολίας (patrol) που προβλεπόταν από τις διατάξεις της παρ.2 της υπ’ αριθμ. 2/9276/0022/18.6.2002 (ΦΕΚ829 Β’) Κ.Υ.Α. το οποίο αναπροσαρμόστηκε με την παρ.4 άρθρου 1 του ν. 3554/2007 (ΦΕΚ 80Α΄) και χορηγείται στο προσωπικό των υπηρεσιών αστυνομικών επιχειρήσεων, όπως αυτό αναπροσαρμόστηκε από 1/1/2009 στο ποσό των 150.00 ευρώ.

Αποστολή της Ε.Κ.Α.Μ είναι η «αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών και εξαιρετικά επικίνδυνων καταστάσεων (όπως τρομοκρατικές ενέργειες, πειρατείες σε μέσα μεταφοράς, απαγωγές ομήρων, συλλήψεις επικίνδυνων κακοποιών, αντιμετώπιση οχυρωμένων προσώπων, προστασία σε πρόσωπα υψηλής επικινδυνότητας κ.λπ.), καθώς και την επέμβαση σε επικίνδυνες περιοχές που έχουν σκόπιμα μολυνθεί από χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες ή έχουν ρυπανθεί από ραδιολογικές ή πυρηνικές ουσίες. Στο ευρύτερο πλαίσιο της αποστολής της η ΕΚΑΜ υποστηρίζει και συμμετέχει όταν κληθεί στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε δύσβατες ή επικίνδυνες περιοχές, καθώς και στον απεγκλωβισμό θυμάτων σε μεγάλες φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές ή μεγάλα ατυχήματα».

Είναι σαφές, όπως μάλιστα αναφέρει σε σχετικό έγγραφό της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, ότι η μεταφορά της Ε.Κ.Α.Μ. σε άλλη Υπηρεσιακή Διεύθυνση δεν μπορεί να αποτελεί λόγο κατάργησης ενός επιδόματος επικινδυνότητας καθώς το προσωπικό της Ε.Κ.Α.Μ. εξακολουθεί να έρχεται καθημερινά αντιμέτωπο με τον κίνδυνο και να συμμετέχει σε ειδικές αποστολές.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

Σκοπεύετε να τροποποιήσετε την υπ’ αριθμ.: 8002/1/520-γ’ (ΦΕΚ Β’1021) Κοινή Υπουργική Απόφαση προκειμένου να αρθεί η αδικία εις βάρος του προσωπικού της Ε.Κ.Α.Μ. αλλά και των συνοδών σκύλων περιπολίας και να συνεχίζουν να λαμβάνουν το επίδομα Μ.Α.Τ.;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Εύη Χριστοφιλοπούλου

Γιάννης Κουτσούκος