Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Η Ε.Α.Υ.Ν/Α.Α. συγχαίρει τους συναδέλφους της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής, του Τμήματος Ασφαλείας Αλίμου και τις λοιπές Υπηρεσίες που συμμετείχαν στην επιχείρηση, για την σύλληψη και εξάρθρωση τριών εγκληματικών οργανώσεων.

Γλυφάδα, 23/06/2019

Την Πέμπτη 20/06/2019, συνελήφθησαν και εξαρθρώθηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής και το Τμήμα Ασφαλείας Αλίμου, τρεις (3) πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν σε πανελλαδικό επίπεδο, με σκοπό την τέλεση απατών, πλαστογραφιών, κλοπών και εκβιάσεων.
Ειδικότερα, την Πέμπτη 20/06/2019, πρωινές και μεσημβρινές ώρες, πραγματοποιήθηκαν παράλληλες επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Αθήνα, Ασπρόπυργο, Κινέττα, Αχαρνές, Γέρακα, Κορυδαλλό), της Αργολίδας (Νέα Κίος) καθώς και της Θεσσαλονίκης, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής και του Τμήματος Ασφαλείας Αλίμου, με τη συνδρομή ενισχυτικών αστυνομικών δυνάμεων της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας Αττικής (Ο.Π.Κ.Ε), της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (Υ.Α.Τ), της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αργολίδας και της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθησαν συνολικά δέκα τέσσερα (14) μέλη των παραπάνω εγκληματικών οργανώσεων (ένδεκα -11- άντρες και τρείς -3- γυναίκες), μεταξύ των οποίων και οι αρχηγοί των δύο (2) εγκληματικών οργανώσεων. Παράλληλα, συγκατηγορούμενοι είναι δέκα οκτώ (18) ακόμα άτομα.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα που αφορούν εγκληματική οργάνωση που διαπράττει διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής, απάτες, πλαστογραφίες και εκβιάσεις.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα προέκυψε ότι έδρα της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης ήταν η περιοχή του Ασπροπύργου Αττικής και έδρα της δεύτερης και τρίτης εγκληματικής οργάνωσης ήταν η περιοχή της Νέας Κίου Αργολίδας, ενώ η δράση τους υπολογίζεται να έχει ξεκινήσει τουλάχιστον από το έτος 2018.
Πρόκειται για εγκληματικές οργανώσεις που από τη μία πλευρά λειτουργούσαν αυτοτελώς, ενώ από την άλλη πλευρά συνεργάζονταν σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών, τεχνογνωσίας και τεχνοτροπίας.
Μέχρι στιγμής έχουν συνολικά εξιχνιαστεί διακόσιες πενήντα πέντε (255) αξιόποινες πράξεις, που αφορούν κυρίως απάτες και εκβιάσεις, πλαστογραφίες και κλοπές. Ειδικότερα εβδομήντα οκτώ (78) από αυτές αφορούν την πρώτη εγκληματική οργάνωση, δέκα πέντε (15) τη δεύτερη και ενενήντα δύο (92) την τρίτη.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν και αντίστοιχα η περιουσιακή ζημία που προκάλεσαν οι εγκληματικές οργανώσεις, υπερβαίνει το χρηματικό ποσό του Ενός Εκατομμυρίου Διακοσίων Χιλιάδων (1.200.000) Ευρώ.
Οι εγκληματικές οργανώσεις διέθεταν ιεραρχική δομή, κατανεμημένους και διακριτούς ρόλους, διαρκή δράση καθώς και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης, ενώ οργάνωναν τις ενέργειες τους με σχεδιασμό και μεθοδικότητα.
Ως προς τη δομή, σημειώνεται ότι σε αρχηγικό επίπεδο αρχικά βασίστηκε στις συγγενικές και διαπροσωπικές σχέσεις των μελών τους, ενώ η στρατολόγηση πραγματοποιήθηκε με διάφορους κατά περίπτωση τρόπους.
Ως προς τη μεθοδολογία που ακολουθούσαν οι εγκληματικές οργανώσεις, αναφέρεται ότι κατά κύριο λόγο τα αρχηγικά μέλη, εντόπιζαν μέσω αγγελιών (στο διαδίκτυο ή στον έντυπο τύπο) προϊόντα προς πώληση. Στη συνέχεια, προσποιούμενοι τους ενδιαφερόμενους αγοραστές έρχονταν σε επαφή με το υποψήφιο θύμα και αφού το έπειθαν, συμφωνούσαν προφορικά για την αγοροπωλησία του προϊόντος.
Προκειμένου να γίνουν ακόμα πιο πειστικοί, κατάρτιζαν πλαστό αποδεικτικό κατάθεσης χρηματικού ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό με αποδέκτη το υποψήφιο θύμα, μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας (e – banking ). Έπειτα, απέστελλαν με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω διαδικτυακών εφαρμογών το πλαστό αποδεικτικό στον παθόντα, στο οποίο ουδέποτε αναφέρονταν τα πραγματικά στοιχεία του καταθέτη.
Αξίζει να τονιστεί ότι, οι δράστες εκμεταλλευόμενοι τη διαδικασία VALEUR του τραπεζικού συστήματος, φρόντιζαν πάντα η υποτιθέμενη κατάθεση χρημάτων να γίνεται από διαφορετική τράπεζα σε σχέση με αυτή που διατηρούσε τραπεζικό λογαριασμό το θύμα, ώστε να είναι αδύνατο να ελεγχθεί η πίστωση του χρηματικού ποσού στο λογαριασμό του, εφόσον το χρονικό διάστημα που απαιτείται σε αυτή τη διαδικασία είναι περίπου δύο ημέρες.
Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι δράστες στα πλαστά αποδεικτικά ηλεκτρονικής πληρωμής που απέστελλαν στους παθόντες, σκοπίμως ανέγραφαν μεγαλύτερο χρηματικό ποσό από αυτό που είχε ήδη συμφωνηθεί, προσποιούμενοι ότι πρόκειται για λάθος χρηματική κατάθεση, ζητώντας από το θύμα να καταβάλλει, πέραν του βασικού αντικειμένου της απάτης και το ποσό της διαφοράς μετρητοίς.
Η παράδοση των εμπορευμάτων – προϊόντων γινόταν είτε από τους ίδιους τους παθόντες, είτε σε προκαθορισμένα σημεία, καθ’ υπόδειξη των άμεσων και βασικών μελών των εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίοι ακολούθως απέστελλαν άλλο μέλος της εγκληματικής οργάνωσής να παραλάβει το εμπόρευμα – προϊόν κα