Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένωση Ν/Α: Αίολη η απάντηση του Υπουργείου σε ερώτηση Βουλευτών για την ενίσχυση της Ν/Α

Γλυφάδα, 02/11/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣH

Η Ένωσή μας, με την από 24/09/2020 Ανακοίνωσή της, ανέδειξε και παράλληλα κατήγγειλε την Απόφαση της Φυσικής Ηγεσίας να ενισχύσει τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ν/Α Αττικής με μόλις Έξι (6) νεοεξερχόμενους Αστυφύλακες, οι οποίοι έπρεπε να κατανεμηθούν σε δέκα (10) Αστυνομικά Τμήματα και τρεις (3) Αστυνομικούς Σταθμούς.

Παράλληλα, με το υπ’ αριθμόν 90/20 από 25/09/2020 έγγραφό μας, ενημερώσαμε όλους τους Βουλευτές του Νοτίου και Ανατολικού Τομέα Αττικής όλων των Κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, για την ανωτέρω εξέλιξη αναφορικά με την κατανομή μικρού αριθμού αστυνομικού προσωπικού στους Δήμους των περιοχών που πολιτεύονται, καταδεικνύοντάς τους την αδικία που υφίστανται στην συγκεκριμένη Διεύθυνση, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν όσον αφορά την αύξηση της εγκληματικότητας, λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στις Αστυνομικές Υπηρεσίες.

Άμεση ήταν η αντίδραση πολλών Βουλευτών οι οποίοι προέβησαν σε σχετική ερώτηση, ζητώντας εξηγήσεις γι’ αυτήν την ανεξήγητη απόφαση της Φυσικής Ηγεσίας.

Δυστυχώς, η απάντηση που δόθηκε από την αρμόδια Πολιτική Αρχή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, το λιγότερο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί είναι αίολη, καθώς τεχνηέντως και προβάλλοντας γενικεύσεις, δεν απαντάται η ουσία του ερωτήματος που δεν είναι άλλη από το γιατί ενισχύθηκε με μόνο με έξι (6) από τους διακόσιους πενήντα έξι (256) νεοεξερχόμενους Αστυνομικούς η Ν/Α Αττική.

1 ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΕΑ

2 ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΕΑ

Μετά λύπης μας διαπιστώσαμε πως στην από 23/10/2020 απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην ερώτηση της Βουλευτή κας Άννας. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, διαφαίνεται η απροθυμία, ίσως θα έλεγε κανείς, της Ηγεσίας να απαντήσει ξεκάθαρα στην ουσία της ερώτησης, αναφορικά με το μείζον ζήτημα της ελλιπούς ενίσχυσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Ν/Α Αττικής, παρά το γεγονός ότι οι περιοχές της συγκεκριμένης Διεύθυνσης παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας, υψηλή εμπορική κίνηση λόγω του παραλιακού τόξου και ταυτόχρονα έντονη οικιστική ανάπτυξη.

Αντιθέτως, αποκωδικοποιώντας τη δοθείσα απάντηση στην κα. Βουλευτή θα μπορούσε να πει κανείς ότι γίνεται μια προσπάθεια υπεκφυγής και αοριστολογίας.

Ειδικότερα, αναγράφεται γενικά και αόριστα πως διενεργούνται Ειδικά Επιχειρησιακά Σχέδια σε όλη την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, σχέδια τα οποία εκπονούνται με βάση το χάρτη εγκληματικότητας και ανά Διεύθυνση. Επί της ουσίας, δεν αναφέρεται πουθενά ειδικά η Διεύθυνση Ν/Α Αττικής για την οποία ρωτά η κα. Βουλευτής. Ακόμα και να θέλαμε να δεχθούμε τη συγκεκριμένη απάντηση, αυτή δεν ευσταθεί, καθώς ο χάρτης εγκληματικότητας στις περιοχές της Ν/Α Αττικής είναι υψηλός και κάθε χρόνο παρουσιάζει ανοδική τάση, τόσο στην μικροεγκληματικότητα, όσο και στο οργανωμένο έγκλημα.

Επίσης, σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πάλι σε πνεύμα γενίκευσης και αοριστολογίας, γίνεται αναφορά πως πραγματοποιούνται καθημερινά στοχευμένες δράσεις σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Πουθενά όμως δεν αναφέρεται πόσες τέτοιες δράσεις ή πόσοι αστυνομικοί διατίθενται για αυτές τις δράσεις συγκεκριμένα στη Ν/Α Αττική. Μήπως στοχευμένα και αυτό αποσιωπάται καθώς, αναλογικά με άλλες Διευθύνσεις, στη Ν/Α διατίθενται η μικρότερη δύναμη;

Το αποκορύφωμα στην απάντηση του Υπουργείου είναι η επίκληση στον θεσμό των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων (Κ.Α.Μ.) οι οποίες συμβάλουν στην πάταξη της εγκληματικότητας, όπως λένε. Καλές οι εκφράσεις και οι απαντήσεις εντυπωσιασμού. Όμως πρέπει να κοιτάμε την ουσία. Στην πραγματικότητα αυτές οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία δύναμη τριών (3) Αστυνομικών [ένας (1) από το Τμήμα Τάξης, ένας (1) από την Τροχαία και ένας (1) από την Ασφάλεια], οι οποίοι περιπολούν μέχρι δύο (2) φορές την εβδομάδα, κυρίως στα Μεσόγεια, πρωί (07:00-15:00) και απόγευμα (15:00-23:00), ποτέ βράδυ, έχοντας συγκεκριμένους τομείς αρμοδιότητας και συμβάλλοντας επικουρικά στις ανάγκες των Υπηρεσιών (π.χ. να μεταβούν στα σπίτια πολιτών προκειμένου να επικυρώσουν γνήσια υπογραφής, κάτι που μπορεί να κάνει και ένας Δημοτικός Αστυνομικός).

Επιπροσθέτως, το Υπουργείο επικαλείται στην απάντησή του στατιστικά στοιχεία της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ν/Α Αττικής αναφορικά με τις κλοπές/διαρρήξεις, τις ληστείες και τις κλοπές τροχοφόρων που έχουν πραγματοποιηθεί το οκτάμηνο του 2020 και μάλιστα πως τα στοιχεία δείχνουν μία πτωτική τάση σε σχέση με τα αντίστοιχα του έτους 2019. Δεν πρέπει όμως να λησμονεί κανείς, ακόμα και αν αληθεύουν οι αριθμοί αυτοί, οτι οφείλονται στο γεγονός πως οι συνάδελφοί μας εργάζονται με το φιλότιμο, στερούμενοι σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού και μέσων, υγειονομικού υλικού, έχοντας στην πλάτη τους απίστευτες εργατοώρες και πάρα πολλές οφειλόμενες Ημερήσιες Αναπαύσεις. Ημερήσιες αναπαύσεις τις οποίες έχουν φτάσει στο σημείο να τις λαμβάνουν, μόνο, κάνοντας χρήση του αυτοδίκαιου δικαιώματος, κατόπιν Αναφοράς-Γνωστοποίηση στην Υπηρεσία τους. Επίσης κάτι πολύ επικίνδυνα συγκεκαλυμένο και παραπλανητικό σε αυτό το σημείο της σχετικής απάντησης, είναι το γεγονός πως επικαλείται το τελευταίο οκτάμηνο του 2020, ένα οκτάμηνο στο οποίο τους τέσσερις μήνες οι πολίτες λόγω των κεντρικά επιβαλλόμενων περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης του Covid-19, ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους αλλά και μετά οι ίδιοι οι πολίτες ατομικά λόγω του φόβου τους μην αρρωστήσουν, περιόρισαν τις μετακινήσεις τους. Αυτό συνεπάγεται πως δεν κυκλοφορούσαν, δεν είχαν συναλλαγές και στα σπίτια υπήρχε πάντα κάποιος. Παράγοντες σαφώς ανασταλτικοί στην αύξηση των κρουσμάτων έκνομων ενεργειών που προαναφέρθηκαν.

Συνεχίζοντας, αναφέρεται ότι το Αρχηγείο καταβάλει προσπάθειες για την πλέον επαρκή στελέχωση των «περιφερειακών αστυνομικών Υπηρεσιών» με ανθρώπινο δυναμικό, πάντα με κανόνες «ορθολογικής κατανομής» της συνολικής δύναμης. Δυστυχώς, το Αρχηγείο αυτοαναιρείται καθώς, επί της ουσίας, δεν προβαίνει σε ορθολογική κατανομή αστυνομικού προσωπικού ικανού να στελεχώσει τις Υπηρεσίες της Ν/Α Αττικής. Με τον πληθυσμό που διαβιεί και τη γεωγραφική έκταση που καταλαμβάνει η Διεύθυνση Ν/Α Αττικής, είναι αδύνατον να γίνεται επίκληση σε «ορθολογική κατανομή», όταν από τους διακόσιους πενήντα έξι (256) νεοεξερχόμενους Αστυφύλακες που τοποθετήθηκαν στη Γ.Α.Δ.Α., στη Διεύθυνση Ν/Α κατανέμονται μόνο έξι (6).. Θα ξεχάσουμε και τις βασικές αρχές στατιστικής όπως φαίνεται.

Εκτός των άλλων παρατηρούμε το Υπουργείο να απαντά στην κα Βουλευτή πως πέραν των τοποθετήσεων – μεταθέσεων που έγιναν το 2020 εντός της Γ.Α.Δ.Α., προκηρύχθηκε ικανός αριθμός θέσεων κατά τις τακτικές μεταθέσεις ο οποίος και κατανεμήθηκε για κάλυψη αναγκών. Παρόλα αυτά, δεν γίνεται αναφορά στη Ν/Α Αττική για την οποία ενδιαφέρεται η κα. Βουλευτής και αντί συγκεκριμένης απάντησης, γι’ άλλη μια φορά δέχεται γενικότητες. Πουθενά δεν αναφέρεται πόσοι αστυνομικοί ήρθαν στη Ν/Α Αττική και πόσοι έφυγαν με τις μετακινήσεις. Πουθενά δεν αναφέρεται ο αριθμός των αστυνομικών της Ν/Α που καθημεριν