Γλυφάδα, 28/10/2019
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣH
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, δεν λησμονεί…
«28η Οκτωβρίου 1940»
Μια επέτειος, ένας θρύλος, μια μνήμη κι ένα χρέος!
Ήρθε η ώρα να γιορτάσουμε μία ακόμη φορά, την εποποιία του ’40. Η Ελλάδα και απανταχού ο Ελληνισμός γιορτάζει και δεν ξεχνά τα κατορθώματα των παιδιών της, που ταπείνωσαν τους Ιταλούς στα βουνά της Βορείου Ηπείρου και δεν δίστασαν ούτε για μια στιγμή να επιλέξουν την αντίσταση από την συνθηκολόγηση μπρος στις αήττητες γερμανικές στρατιές.
Το «ΟΧΙ» του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Ιωάννη Μεταξά, διαδέχθηκαν οι στίχοι του ποιητή Κωστή Παλαμά:
« Αυτό κρατάει ανάλαφρο μεσ’ την ανεμοζάλη
το από του κόσμου τη βοή πρεσβυτικό κεφάλι.
Αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλο κανένα,
μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα! »
Στίχους τους οποίους έγραψε και απηύθυνε προς τους νέους της Ελλάδος την 1η Νοεμβρίου 1940, τρεις μέρες μετά την κήρυξη του πολέμου. Ο Κωστής Παλαμάς, ήταν ένας από τους χιλιάδες Έλληνες, ο οποίος έζησε την φρίκη του πολέμου.
Κι ακούστηκε η προτροπή αυτή! Το κάλεσμα του ποιητή έγινε πράξη!
Το «ΟΧΙ» ολόκληρου του Ελληνικού λαού συμπληρώθηκε από την ιαχή «Αέρα» των παιδιών του, μία ιαχή που χαλύβδωσε τις καρδιές τους και πολλαπλασίασε τις βιολογικές τους αντοχές. Στον αντίλαλό της οι ορδές του ιταλικού φασισμού κατατροπώθηκαν και η μία νίκη των Ελλήνων διαδεχόταν την άλλη.
Η Ελλάδα, βαδίζοντας αντίθετα προς το ρεύμα της υποταγής, του καιροσκοπισμού και της εθελοδουλίας, επέλεξε να αντισταθεί. Έγινε, έτσι, η μόνη χώρα στον κόσμο που πολέμησε εναντίον δύο αυτοκρατοριών και μετέτρεψε την αρχική αμηχανία ολόκληρης της υφηλίου σε πανθομολογούμενο θαυμασμό. Εχθροί και φίλοι χαιρέτησαν τον ηρωισμό των Ελλήνων.
Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, σε λόγο του στη Βουλή των Κοινοτήτων, ανέφερε: «Η Ιταλία κατέφυγεν εις απρόκλητον επίθεσιν εναντίον της πατρίδος σας, αναζητούσα εις αστηρίκτους κατηγορίας δικαιολογίαν της αισχράς της επιθέσεως. Ο τρόπος, με τον οποίον ο Ελληνικός λαός αντιμετώπισε τους κινδύνους και τας προκλήσεις των τελευταίων μηνών, κατέκτησε τον θαυμασμόν του βρετανικού λαού δια την Ελλάδα».
Αλλά και αυτός ακόμη ο δολοφόνος Χίτλερ, εντυπωσιασμένος από την κατανίκηση των ιταλικών δυνάμεων και την απόρριψη της πρότασης του για συνθηκολόγηση, λίγο πριν εισβάλει στην χώρα, αναγνώρισε ότι: «Χάριν της ιστορικής αλήθειας οφείλω να ομολογήσω ότι εξ όλων των αντιπάλων του Άξονα μόνον ο Έλλην στρατιώτης επολέμησε με παράτολμον θάρρος και υψίστην περιφρόνησιν προς τον θάνατον».
Ένα χρόνο μετά την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, στις 27 Απριλίου 1942, και ενώ η επίθεση της Γερμανίας εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, ο ραδιοσταθμός της Μόσχας διακήρυσσε: «Έλληνες, επολεμήσατε άοπλοι εναντίον πανόπλων και ενικήσατε, μικροί εναντίον μεγάλων και επικρατήσατε. Δεν είναι δυνατόν να γίνει άλλως, διότι είσθε Έλληνες. Εκερδίσαμεν χρόνον δια να αμυνθώμεν. Ως Ρώσσοι και ως άνθρωποι σας ευγνωμονούμεν».
Η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί πρότυπο ενότητας και αλληλεγγύης, ειδικά στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε. Ο Ελληνικός λαός επέδειξε υποδειγματικό θάρρος, ηρωισμό και αποτελεσματικότητα γιατί αγωνίστηκε ενωμένος, υπερβαίνοντας και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες.
Αυτό φυσικά δεν ήταν τυχαίο και εν κενό. Ο Ελληνικός λαός ανά τους αιώνες, είναι λαός ελεύθερος, ειρηνικός και σέβεται το δίκαιο. Δεν επιθυμεί τον πόλεμο, όταν όμως κάποιος επιβουλεύεται την κυριαρχία του και κυρίως προσπαθεί να τον υποδουλώσει, γίνεται θεριό και θυσιάζεται μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός του για την υπεράσπιση των Ιερών και Οσίων.
Απόδειξη του ηρωισμού των Ελλήνων είναι πως, η Ελλάδα αντιστάθηκε στην Ιταλική και Γερμανική εισβολή Διακόσιες Δέκα Εννέα ημέρες (219), ενώ ενδεικτικά η Γαλλία που ήταν η υπερδύναμη της εποχής αντιστάθηκε μόλις Σαράντα Τρεις (43) ημέρες.
Το κόστος βαρύ για την Ελλάδα η οποία έχασα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το 10% του πληθυσμού της. Μεγάλο ποσοστό σε αναλογία με τον πληθυσμό της χώρας, αν υπολογίσει κανείς πως η Ρωσία έχασε το 2,8% του πληθυσμού της.
Το «ΟΧΙ» είναι το μέγιστο κατόρθωμα της ενότητας και αποφασιστικότητας των Ελλήνων. Είναι σταθμός με βαθύ νόημα γιατί θα συμβολίζει αιώνια την πάλη του δίκαιου με το άδικο, την πάλη για την αρετή και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η 28η Οκτωβρίου θα παραμείνει πάντα μια ζωντανή δύναμη κι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Είναι χρέος και καθήκον μας να θυμόμαστε τις θυσίες των προγόνων μας.
Το πιο σημαντικό είναι η ανάγκη να διατηρήσουμε την ελευθερία του Έθνους και την ακεραιότητα της χώρας. Η ηρωική εποποιία τόσο στην Αλβανία, όσο και στα υπόλοιπα μέρη που οι Έλληνες πολέμησαν επιτεύχθηκε χάρη στον άσβεστο πόθο του λαού μας για την ελευθερία του.
Πρέπει κάθε μέρα με την στάση ζωής μας και την συμπεριφοράς μας να επιδιώκουμε το κοινό καλό, να τιμάμε τους προγόνους μας και με τις πράξεις μας να αποδεικνύουμε καθημερινά πως είμαστε άξιοι της μέγιστης προσφοράς τους προς εμάς, δηλαδή της απώλειας της δικής τους ζωής για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.
Πρέπει να σεβόμαστε την Ιστορία μας και να διαμορφώνουμε τις συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.
Τότε τιμάμε αληθινά τους προγόνους μας, τους ηρωικούς νεκρούς του 1940. Τότε χαίρονται, τότε αγαλλιάζουν οι ψυχές των νεκρών προγόνων μας.
Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940!
Ζήτω το Έθνος!
Ζήτω η Ελλάδα μας!
Για το Δ.Σ.
-Ο- -O-
Πρόεδρος Γεν. Γραμματέας
ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ Γεώργιος ΤΣΑΠΑΡΑΣ Γεώργιος
6978079503 6948040159